niedziela, 21 lutego 2016

Chleb

W tygodniu nie mam na tyle czasu żeby każdego dnia piec swój własny chleb, ale w weekend musi być obowiązkowo zwłaszcza, że pogoda nie zachęca do wyjścia do piekarni. Gwarantuje, że jak upieczecie sobie chleb i zjecie taką jeszcze ciepłą kromkę z masłem...nic Wam więcej nie będzie potrzebne do szczęścia :-)






Składniki na dwie foremki keksówki
500 gram mąki
150 gram mąki żytniej
ok. 400 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant
opcjonalnie pestki dyni, słonecznika itp.

Obie mąki przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól, cukier i oliwę przemieszać. Na koniec dodawać wodę i cały czas wyrabiać. Ciasto musi być dobrze wyrobione tak żeby uzyskać gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić i jeśli pieczemy chleb z pestkami to teraz je dodać i zagnieść ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie zagnieść i przełożyć do dwóch keksówek (najlepiej wyłożonych papierem), jeszcze raz odstawić ciasto na 30 minut.
Po tym czasie włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 40-45 minut.


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz