środa, 6 stycznia 2016

Bułki na śniadanie

Napisałam na śniadanie ale myślę, że do kolacji też wytrzymają ;-). W wolny dzień taki jak dzisiaj albo w weekend możemy sobie pozwolić na odrobinę luksusu i zamiast jeść sklepowe pieczywo upiec sobie swoje bułki. Polecam zwłaszcza jak wstaniesz za wcześnie a nikt z domowników nie ma jeszcze na to ochoty to zapach świeżego pieczywa na pewno wyciągnie każdego z łóżka.






Składniki:
500 gram mąki pszennej
200 gram mąki pełnoziarnistej
0,5szklanki płatków owsianych
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
paczuszka drożdży
ok. 400 ml letniej wody

Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, cukier, sól i drożdże. Zamieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Dodać olej i wodę (tyle ile ciasto zabierze). Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe na około  jedną godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 20 mniejszych części lub 11-12 trochę większych. Uformować bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Po tym czasie piec 15-20 minut w 200 stopniach.



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz