sobota, 23 stycznia 2016

Sernik żurawinowy ekstremalne doznania ;-)

Czemu ekstremalne, bo to sernik dla tych, którzy lubią mocne doznania smakowe. Głównie kwaśne ;-) wiecie, że żurawina jest kwaśna więc idealnie pasuje do słodkości sernika, gwarantuje, że nikt nie powie że to ciasto jest za słodkie.






Składniki na tortownice  24 cm

250 gram mąki
100 gram cukru
0,5 kostki margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zrobić ciasto o konsystencji bułki tartej. Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać bułką Zostawić około 1/3 ciasta a resztę wysypać do tortownicy i lekko przyklepać.

Masa serowa
500 gram twarogu (może być z wiaderka)
100 ml śmietany 18%
150 gram cukru
2 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
można dodać do sera płaską łyżeczką proszku do pieczenia

Dodatkowo około 200 gram świeżej żurawiny, jeśli mrożona to wcześniej rozmrozić.

Masę serową wylać na ciasto. Na wierzch sera delikatnie wysypać żurawinę, a na nią resztę ciasta. Zrobić taką kruszonkę na cieście.
Ciasto piec około godziny w 180 stopniach. Studzić ciasto w stygnącym piekarniku, a potem schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz