sobota, 19 grudnia 2015

Ciasto piernikowe.

Kolejne ciasto, które może się wpisać w świąteczną tradycję. Jak ktoś nie ma czasu i cierpliwości żeby nastawić piernika staropolskiego może z powodzeniem upiec to ciasto i zastąpić nim właśnie piernika.






Składniki
125 g masła
3 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżek kakao
3 łyżki miodu
2 słoiki powideł śliwkowych

Wszystko składniki w temperaturze pokojowej.
Mąkę, cynamon, sodę i przyprawę do piernika przesiać.

W garnku- wymieszać cukier z kakao, dodać mleko i masło. Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować około dwóch minut. Ugotowaną masę przestudzić dodać do niej mąkę z przyprawami i chwilę wymieszać. Do wymieszanej dodać jeden słoik powideł i miód. Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką blachy.

Piec w 180 stopniach około 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć ciasto na pół i posmarować drugim słoikiem powideł, a gotowe ciasto polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.






Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz