piątek, 22 kwietnia 2016

Ciastka dla dorosłych ;-)

Macie zamiar spędzić piątkowy wieczór przy piwie? To świetnie się składa :-) nie żebym Was namawiała do picia, ale namawiam Was żebyście pół szklanki poświęcili i zamiast wypić upiekli pyszne ciastka. Piwo podczas pieczenia całkowicie wyparuje więc dzieci też mogą się nimi cieszyć ;-)





Składniki
350 gram mąki
250 gram masła lub margaryny
0,5 szklanki piwa
3-4 jabłka
50 gram rodzynek
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1łyżka ekstraktu waniliowego
cukier puder do posypania

Zimne masło zagnieść z mąką i piwem. Zrobić to dość szybko żeby nie ogrzewać ciasta. Ciasto będzie trochę rzadkie i klejące, ale takie powinno być, po upieczenie będzie miało strukturę podobną do ciasta francuskiego. Wyrobione ciasto zawinąć w worek i włożyć do lodówki na godzinę.

Nadzienie - jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Jabłka wymieszać z rodzynkami, cukrem i ekstraktem. Nadzienie przygotować jakieś 20 minut przed pieczeniem.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wycinać z niego dość duże kwadraty po ok.10 cm. Na każdym na środku układać nadzienie z jabłek. W ciastkach zlepiać naprzemienne rogi żeby powstały zgrabne koperty.

Piec w 190 stopniach około 25 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz