niedziela, 17 kwietnia 2016

Rolada serowa

Dzisiaj kolejny wpis dla tych, którzy mają ochotę na coś pysznego do chleba i chcą to sobie zrobić sami. Przepis jest w naszej rodzinie od wielu wielu lat, jest to inwencja twórcza mojej mamy. Myślę, że  jest to pomysł na urozmaicenie swojego jadłospisu. Polecam Wam to, bo jest naprawdę pyszne, jak zrobiłam to pierwszy raz to mój M. nie mógł się od tego oderwać ;-)





Składniki
ok 800 gram żółtego sera (bez dziur)
250 gram chudej wędliny ja użyłam polędwicę sopocką
3 jajka ugotowane na twardo
3-4 ogórki konserwowe
2 serki topione (śmietankowy lub z szynką)
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Żółty ser wkładamy do dość grubego woreczka, worek zawiązać na supełek. W garnku zagotować wodę. Ser razem z woreczkiem włożyć do gotującej wody. Musimy mieć pewność, że woda nie dostanie się do woreczka. Wkładamy tak żeby ser był w wodzie, a nasz supełek na zewnątrz. Najlepiej żeby wystawał nad garnek wtedy przykryjemy go pokrywką i mamy pewność, że woda się nie dostanie do sera. Ser gotujemy na wolnym ogniu ok godzinę może dłużej. Wszystko zależy jak duży mamy kawałek. Zanim wyciągniemy ser z wody musimy mieć pewność, że jest całkowicie miękki. Dotknijmy ser w kilku miejscach żeby się upewnić. Ugotowany ser wylewamy z woreczka na stolnicę. Ser rozwałkować.
W czasie kiedy gotujemy ser przygotowujemy farsz do naszej rolady. Szynkę, jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Dosypujemy posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość farszu mieszamy z miękkimi serkami topionymi. Serki dodajemy po to żeby farsz połączył się w jedną całość.
Tak przygotowany farsz wykładamy na rozwałkowany ser i zwijamy jak roladę. Roladę przekładamy na talerz i wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc żeby dobrze zastygła.
Zastygnięta roladę kroić w plastry i kłaść na kanapki.


Smacznego :-)

2 komentarze: