wtorek, 5 kwietnia 2016

Muffinki z ananasem

Zastanawiałam się czy zrobić wpis z muffinkami bo pewnie większość jest na diecie albo poświątecznej no albo wiosennej bo ostatni gwizdek przed latem, ale muszę się z Wami podzielić przepisem na te muffiny bo warto, są to jedne z moich ulubionych. Po pierwsze bo lubię smak ananasa i kokosa i chociaż w oryginale w ogóle nie było mowy o tych składnikach to uważam, że bardzo tu pasują, a po drugie dlatego, że nawet na drugi dzień nie wysychają w środku i cały czas pozostają wilgotne.






Składniki
180 gram mąki
100 gram mąki pełnoziarnistej
80 gram cukru
120 mililitrów oleju
150 mililitrów mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
puszka ananasa pokrojonego w kostkę (syrop z ananasa też można dodać do ciasta np. zamiast mleka)
ok. 100 gram wiórek kokosowych
płatki migdałowe do posypania

W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, obie mąki, cukier proszek i wiórki kokosowe. W drugiej misce wymieszać składniki mokre. Roztrzepać jajka z mlekiem i olejem, dodać pokrojonego ananasa. Mokre składniki wymieszać z suchymi.
Ciastem napełnić papilotki na muffinki do 3/4 wysokości. Przed wstawieniem do piekarnika posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut.






Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Mam nadzieję, że będą smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi cieknie ślina na samą myśl :-). Uwielbiam wszystko co kokosowe. Mniam, pycha :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. To tak jak ja, wszystko co ma kokos na pewno musi być dobre ;-)

    OdpowiedzUsuń