sobota, 9 kwietnia 2016

Przeplataniec naleśnikowo warzywny

Wiosna już jest,ale jeszcze chwilę musimy poczekać na pyszne świeże warzywa i owoce, teraz musimy jeść takie warzywa, które mamy dostępne cały czas. Dzisiaj mam dla Was propozycję na obiad właśnie z takich warzyw. W sumie trudno mi nazwać to danie, u mnie w domu mówi się na to przeplataniec, może Wam uda się wymyślić jakąś nazwę :-)





Składniki
5-6 naleśników zrobionych według własnego sprawdzonego przepisu
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
4-5 ząbków czosnku
250 gram żółtego sera
100 gram masła
sól, pieprz, majeranek
oliwa

 Paprykę przeciąć skropić oliwą i włożyć do piekarnika, piec tak długo aż będzie można zdjąć z niej skórkę. Cukinie i bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Zarówno cukinię jak i bakłażana włożyć do gorącej osolonej wody na pięć minut, po tym czasie plastry staną się miękkie i będzie można łatwo je zginać.
Usmażone naleśniki pokroić na paski mniej więcej na wysokość blaszki, w której będziemy piec przeplatańca. W takie same paski pociąć cukinię, bakłażana, paprykę i ser. Miękkie masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Częścią  masła z czosnkiem wysmarować foremkę, w której będziemy piec przeplatańca. Dookoła blaszki naprzemiennie układamy nasze pocięte paski, zaczynamy od naleśników potem cukinia i ser, następnie znowu naleśniki, bakłażan i ser. Układamy tak dopóki nie wypełnimy całej foremki. Jak już całość będzie ułożona to co kawałek wciskamy paski papryki. Na końcu całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na wierzchu rozkładamy resztę masła z czosnkiem.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.


Smacznego :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz