sobota, 7 maja 2016

Zapiekanka ze szpinakiem

Za oknem nareszcie zrobiła się wiosna, jest coraz cieplej, a mną targa przeziębienie czyli muszę jeść jak najwięcej zdrowego antybiotyku - czosnku. Dlatego na obiad serwuje zapiekankę ze szpinakiem, fetą i dużą ilością czosnku będę jak nowa ;-) zdrowym też polecam bo jest pyszna.





Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
mrożony szpinak ok. 500 gram
270 gram sera feta (kostka)
główka czosnku
2 jajka
pieprz, gałka muszkatołowa
odrobina oleju

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego szpinak. Szpinak dusić na patelni aż wyparuje z niego cała woda. Zostawić do wystudzenia. Do wystudzonego szpinaku dodać ser feta pokrojony w kostkę oraz główkę czosnku przeciśniętą prze praskę. Wymieszać. Do farszu dodać dwa żółtka, doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Nie solimy bo feta jest wystarczająco słona.
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na dno przygotowanej formy do zapiekania. Na ciasto wykładamy farsz naszej zapiekanki i przykrywamy drugą częścią ciasta. Górną część ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem z jajka.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.
Zapiekankę można podać z kleksem z jogurtu naturalnego.


Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Nigdy nie myślałam że szpinak może być taki dobry.Polecam nie tylko dla domowników ale na wizyty gości. Pyszna

    OdpowiedzUsuń