piątek, 22 grudnia 2017

Szybkie pierniki na ostatnią chwilę

W świątecznych przygotowaniach przespaliście czas pieczenia pierników i teraz nie ma co już piec bo i tak będą jak skała? No trudno zdarza się najlepszym ;-) ale spieszę donieść, że jeszcze nic straconego. Mam dla Was przepis na pierniki, które dobre są zaraz po upieczeniu i nie muszą leżakować. Także nie załamujcie rąk tylko bierzcie się za pieczenie.


Składniki
500 gram mąki
200 gram cukru
60 gram masła
150 gram śmietany
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
opakowanie przyprawy do piernika (10 gram)
1 jajko
1-2 łyżki kakao - opcjonalnie jeśli chcecie żeby były ciemniejsze
dżem lub marmolada - opcjonalnie


Mieszam ze sobą wszystkie suche składniki mąkę, cukier, sodę i przyprawy. Dodaję masło pokrojone w drobną kostkę. Na końcu dodaję jajko. Całość ciasta dobrze wyrabiam. I gotowe :-)
Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki jeśli jest taka potrzeba. Wykrawać pierniczki i piec w 180 stopniach przez 12-15 minut. 
Gotowe pierniki zdobimy jak nam w duszy gra. U mnie w domu tych pierników nie zdobimy, ale nadziewamy je dżemem np. śliwkowym. Wszystkie pierniki wycinam w kształcie kółek. Na jednym nakładam pół łyżeczki dżemu i drugim kółkiem przykrywam. Dociskam brzegi żeby pierniki się dobrze skleiły i kółkiem o mniejszej średnicy wycinam z nich mniejsze kółko. Mniejszym kółkiem wycinam tak żeby dżem był na środku. Brzegi ciasta, które zostaną wyrabiam na nowo i powtarzam czynność dopóki nie skończy się ciasto. 




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz