Składniki na blachę 39cm x 23cm
250 gram mąki
100 gram cukru
120 gram masła
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Wymieszać wszystkie składniki tak żeby powstało ciasto przypominające bułkę tartą. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Gotowe ciasto przesypać na blachę, lekko docisnąć i zapiec w 180 stopniach przez około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.
Warstwa owocowa
250 gram żurawiny
5 dużych jabłek
1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy (najlepiej żeby był czerwony)
3 -4 łyżki cukru (lub więcej zależy jak bardzo słodkie ciasto lubicie)
cynamon - opcjonalnie
Żurawinę świeżą lub mrożoną przełożyć do garnka i wsypać cukier. Całość postawić na małym ogniu i podgrzewać dopóki żurawina nie zacznie pękać. W międzyczasie obrać jabłka pokroić w ósemki, a potem w plasterki. Kiedy żurawina będzie już popękana i puści sok dodać do niej jabłka. Przesmażyć całość razem przez chwilę, tyle żeby jabłka lekko zmiękły. Wtedy wsypać do tego kisiel i dobrze wymieszać. Można też dodać łyżeczkę lub dwie cynamonu. Tak przygotowane jabłka przełożyć na przestudzone ciasto.
Warstwa serowa
700 gram sera (może być z wiaderka)
5 jajek
150 gram masła
130 gram cukru
1 budyń śmietankowy
łyżka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem. Do utartych jaj dodać masło i dalej ucierać. Do masy dodać ser, budyń, proszek do pieczenia i mąkę. Całość ucierać do połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną masę serową przelać na jabłka z żurawiną.
Całość piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz