sobota, 16 grudnia 2017

Sernik z żurawiną i jabłkami

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, sernik z żurawiną był eksperymentem, a ponieważ okazał się strzałem w dziesiątkę, to dzielę się z Wami przepisem.  Może przypadnie Wam do gustu tak samo jak nam i zawita na Waszym świątecznym stole.






Składniki na blachę 39cm x 23cm

250 gram mąki
100 gram cukru
120 gram masła
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać wszystkie składniki tak żeby powstało ciasto przypominające bułkę tartą. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Gotowe ciasto przesypać na blachę, lekko docisnąć i zapiec w 180 stopniach przez około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.

Warstwa owocowa
250 gram żurawiny
5 dużych jabłek
1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy (najlepiej żeby był czerwony)
3 -4 łyżki cukru (lub więcej zależy jak bardzo słodkie ciasto lubicie)
cynamon - opcjonalnie

Żurawinę świeżą lub mrożoną przełożyć do garnka i wsypać cukier. Całość postawić na małym ogniu i podgrzewać dopóki żurawina nie zacznie pękać. W międzyczasie obrać jabłka pokroić w ósemki, a potem w plasterki. Kiedy żurawina będzie już popękana i puści sok dodać do niej jabłka. Przesmażyć całość razem przez chwilę, tyle żeby jabłka lekko zmiękły. Wtedy wsypać do tego kisiel i dobrze wymieszać. Można też dodać łyżeczkę lub dwie cynamonu. Tak przygotowane jabłka przełożyć na przestudzone ciasto.

Warstwa serowa
700 gram sera (może być z wiaderka)
5 jajek
150 gram masła
130 gram cukru
1 budyń śmietankowy
łyżka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem. Do utartych jaj dodać masło i dalej ucierać. Do masy dodać ser, budyń, proszek do pieczenia i mąkę. Całość ucierać do połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną masę serową przelać na jabłka z żurawiną.
Całość piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę.






Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz