sobota, 6 stycznia 2018

Muffinki z żurawiną

Dzisiaj 6 stycznia to niestety powoli kończymy mój ulubiony okres w ciągu roku, ale żeby zakończyć bardzo miło ten czas upieczmy sobie jeszcze świąteczne muffinki. Muffinki to super wypiek dla zapracowanych bo robi się je szybko, a są przepyszne :-). Ja muffinki z żurawiną i białym serem zawsze piekę o tej porze roku bo one bardzo kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem.






Składniki
250 gram twarogu
120 gram cukru + 4 łyżki
200 gram mąki
2 jajka
80 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram żurawiny świeżej lub mrożonej

Przygotowanie muffinek trzeba zacząć od podgrzania żurawiny. Żurawinę włożyć do garnka i dodać dwie łyżki cukru. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Żurawinowy sos zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
Twarożek przecisnąć przez praskę, lub bardzo dobrze utrzeć widelcem. Twarożek dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami cukru.
W misce wymieszać suche składniki mąkę, proszek i cukier. Osobno roztrzepać jajka z olejem. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, wymieszać. Do całości wmieszać przestudzoną żurawinę.
Foremki do muffinek zapełniać ciastem do połowy, na wierzchu każdej muffinki nakładać trochę twarożku - około łyżeczki, można go trochę wcisnąć do środka muffinki.
Piec w 180 stopniach przez około 25 minut







Smacznego :-)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz