Składniki
250 gram twarogu
120 gram cukru + 4 łyżki
200 gram mąki
2 jajka
80 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram żurawiny świeżej lub mrożonej
Przygotowanie muffinek trzeba zacząć od podgrzania żurawiny. Żurawinę włożyć do garnka i dodać dwie łyżki cukru. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Żurawinowy sos zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
Twarożek przecisnąć przez praskę, lub bardzo dobrze utrzeć widelcem. Twarożek dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami cukru.
W misce wymieszać suche składniki mąkę, proszek i cukier. Osobno roztrzepać jajka z olejem. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, wymieszać. Do całości wmieszać przestudzoną żurawinę.
Foremki do muffinek zapełniać ciastem do połowy, na wierzchu każdej muffinki nakładać trochę twarożku - około łyżeczki, można go trochę wcisnąć do środka muffinki.
Piec w 180 stopniach przez około 25 minut
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz