niedziela, 3 grudnia 2017

Karp świąteczna ryba

Pierwsza niedziela adwentu, świąteczne odliczanie rozpoczęte, może to dobry moment żeby opublikować przepis na karpia. Bardzo mało popularną rybę, która większości z nas kojarzy się tylko ze świętami, do tego przeważnie smażony. W tym roku możemy zaskoczyć rodzinę przy wigilijnym stole karpiem pieczonym, może uda nam się lekko przełamać tradycję :-)





Składniki
2 płaty karpia po ok. 300 gram każdy
6 większych pieczarek
2 cebule
ok 100 gram masła (do smażenia i pieczenia)
ok 150 mililitrów białego wytrawnego wina
sól, pieprz
cytryna do skropienia
natka pietruszki (opcjonalnie)

Karpia dokładnie umyć, oczyścić i wysuszyć na ręczniku papierowym. Suchego karpia natrzeć solą i pieprzem. Pozostawić na kilka minut żeby przeszedł przyprawami. Naczynie żaroodporne natrzeć masłem i przełożyć karpia.
Karpia wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10 minut.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy cebulę i pieczarki na złoty kolor. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po dziesięciu minutach wyciągamy rybę z piekarnika. Karpia obkładamy pieczarkami z cebulą, podlewamy białym winem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tak przygotowaną rybę pieczemy jeszcze około 15 minut.
Upieczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekaną natką pietruszki.





Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz