niedziela, 4 grudnia 2016

Jabłecznik

Każdego dnia wstaje z myślą, że coraz bliżej święta więc najwyższy czas upiec sobie ciasto, które wypełni cały dom aromatem świąt. Jaki to aromat świąt dla mnie są trzy podstawowe zapach przyprawy do piernika, cynamonu i mandarynek :-) dzisiaj ciasto z dużą ilością cynamonu. Ciasto proste i pyszne.





Składniki
500 gram mąki
200 gram cukru
200 gram masła
3 żółtka + 1 całe jajko
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
3 łyżeczki cynamonu

Wymieszać ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do całości dodać jajka oraz masło pokrojone w mniejsze kawałki. Składniki połączyć ze sobą tak żeby powstałe ciasto w konsystencji przypominało bułkę tartą. Formę do ciasta (39x23) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Z przygotowanego ciasta odłożyć 1/3, a resztę przesypać do blachy, wyrównać i lekko ugnieść.
Jak już ciasto będziemy mieli gotowe to przygotować jabłka, nie robić tego wcześniej bo jabłka nam ściemnieją. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do nich dwie łyżki cukru i bułki tartej, oraz cynamon. Tak przygotowane jabłka przełożyć do formy z ciastem. Na wierzchu jabłek rozłożyć równo pozostałą część ciasta.

Piec w 180 stopniach około godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz