Święta lada dzień więc na pewno menu świąteczne już prawie gotowe. Ryba po grecku być musi, ale może być trochę odchudzona i mieć mniej kalorii niż tradycyjna, a wiecie, że w święta kilogramy jakoś tak same przybywają ;-) Dlatego spróbujcie tej wersji, a będziecie mogli sobie pozwolić na dodatkową porcję :-)
Składniki
500 g filetu z dorsza
3 spore marchewki
1 pietruszka
biała część pora
2-3 cebule
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
ok 300 ml wody
przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka, ziele angielskie, liście laurowe
olej do smażenia
Rybę osusz ręcznikiem, z każdej strony natrzyj solą i pieprzem. Filety skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 15 minut. W tym czasie marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pora w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę i pora. Do przesmażonej cebuli dodać starte warzywa i przyprawy. Całość dusić kilka minut. Na końcu dodać do warzyw koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą. Całość dusić do miękkości warzyw. Na koniec doprawić jeszcze do smaku.
Uduszone warzywa przełożyć na upieczoną rybę.
Smacznego :-)
Nie przepadam za tą rybą, jednak jestem ciekawa jak będzie smakowało to danie z twojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/12/17/ryz-basmati-z-wolowina-cukinia-i-orzechami-nerkowca/
To tym bardziej czekam na twoją opinię :-)
OdpowiedzUsuń