czwartek, 29 grudnia 2016

Świąteczne ciasto dyniowe

Wiem, że po świątecznym przejedzeniu wszyscy raczej myślimy o odchudzaniu, ale przed nami jeszcze jedna szalona noc więc możemy ostatni raz w tym roku upiec sobie coś pysznego. A potem już tylko dieta i liczenie kalorii ;-)


Składniki
340 gram mąki
200 gram cukru
125 gram masła
3 jajka
250 ml mleka
300 gram powideł śliwkowych
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
5 łyżek kakao
3 łyżki miodu

Wymieszać ze sobą mąkę, sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
W garnku wymieszać cukier, kakao, mleko i masło. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Pozostawić do wystudzenia. Jak masa wystygnie dodać do niej mąkę z przyprawami, wymieszać dodać miód i powidła.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany powoli dodawać żółtka i cały czas mieszać. Masę jajeczną dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do blachy (23x39) i piec w 180 stopniach przez około 45 minut.

Krem dyniowy
500 gram twarogu (może być z wiaderka)
400 gram puree z dyni*
100 gram cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
3 listki żelatyny
ok. 30 ml wody

Ser i puree dyniowe muszą być bardzo dobrze schłodzone.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzewać cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Nie dopuścić do wrzenia bo żelatyna straci swoje właściwości. Rozpuszczoną żelatynę zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia.
W misie utrzeć ser i cukier. Ucierać do momentu otrzymania gęstego kremu. Do całości dodać puree dyniowe i cynamon. Wymieszać i na końcu wmiksować rozpuszczoną żelatynę. 

Ponadto
100 ml alkoholu do nasączania ( najlepiej śliwowicy)
ok. 200 gram powideł śliwkowych
100 gram gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
słonecznik 

Wystudzone ciasto przeciąć na pół. Pierwszy blat nasączyć połową alkoholu.Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Z kremu dyniowego odłożyć część do dekoracji, a resztę rozsmarować na powidłach. Na kremie położyć drugi blat ciasta nasączony resztą alkoholu. Wierzch ciasta posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (można zostawić ciasto bez czekolady), na zastygniętej czekoladzie zrobić rozetki z reszty kremu dyniowego. Całość posypać pestkami słonecznika i oprószyć cynamonem.




Smacznego :-)
 


* można wykorzystać puree dyniowe z przepisu tutaj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz