środa, 16 listopada 2016

Zupa dyniowa

Pogoda za oknem nie rozpieszcza więc koniecznie trzeba coś ugotować w kolorze słońca. Zupa dyniowa nie dość, że poprawi nam nastrój kolorem to jest jeszcze wyjątkowo smaczna. Rozgrzewająca i mocno aromatyczna. Co tu dużo pisać lepiej się zabrać za gotowanie.



Składniki
500 gram obranej dyni
200 gram ziemniaków
1 szalotka
3-4 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
ok. 400 ml wrzątku
przyprawy: ostra papryka, kurkuma, curry, imbir - każdej po ok. łyżeczce
olej do smażenia

Dynię i ziemniaki po obraniu pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę szalotkę i przeciśnięty czosnek. Do cebuli i czosnku dodać dynię oraz ziemniaki. Doprawić odrobiną soli i smażyć kilka minut cały czas mieszając. Dodać wszystkie przyprawy i zalać gorącą wodą. Całość zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny i gotować całość 15-20 minut do miękkości dyni i ziemniaków. Do ugotowanej zupy dodać mleko kokosowe i całość zblendować na krem.
Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. 





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz