czwartek, 7 lipca 2016

Sernik na zimno

Musicie przyznać, że dałam Wam kilka dni odpocząć od truskawek ;-) teraz chyba będę musiała się spieszyć żebyście zdążyli spróbować wszystkich pysznych truskawkowych rzeczy zanim się skończą i znowu będzie trzeba czekać na nie cały rok. Ostatnio jest taka pogoda, że na pewno nie macie ochoty dogrzewać się jeszcze dodatkowo piekarnikiem dlatego proponuje Wam szybki i bardo smaczny sernik na zimno.

Składniki
220 gram ciastek pełnoziarnistych
180 gram masła

Ciastka dobrze rozdrobnić, można je rozkruszyć w blenderze lub zawinąć w ściereczkę i "zmaltretować" wałkiem do ciasta. Ciasta wymieszać z miękkim masłem tak żeby powstał piasek. Wylepić nim dno tortownicy (26 cm) i całość wstawić do lodówki na czas przygotowywania sera.

Masa serowa
800 gram serka homogenizowanego (może być waniliowy)
120 gram cukru pudru
sok i skórka z jednej cytryny
kilka kropel ulubionego aromatu (niekoniecznie)
20 gram żelatyny
ok 400 gram truskawek lub innych owoców sezonowych
1 galaretka truskawkowa

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i pozostawić do przestygnięcia.
Galaretkę rozpuścić według wskazówek na opakowaniu i zostawić do przestudzenia.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać otartą skórkę z cytryny i sok, wymieszać. Jeśli chcemy dodać aromat. Przestudzoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, dodać do reszty i dobrze zmiksować. Masę serową przełożyć na spód z ciastek.
Na wierzchu masy serowej ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz