Składniki rozczyn
100 gram świeżych drożdży
30 gram cukru
150 gram mąki
0,5 szklanki ciepłego mleka
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i około 100 gram mąki. Wierzch posypać resztą mąki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Składniki ciasto
4 jajka
200 gram cukru
150 mililitrów oleju
650 gram mąki
ok. 600 gram truskawek
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, cukier i olej. Wymieszać i stopniowo dosypywać mąkę. Mąkę dodawać po około 150 gram i po każdym dodaniu zostawić na chwilę żeby ciasto lekko podrosło. Jak ciasto zacznie gęstnieć wyrobić je ręką, ciasto powinno być elastyczne. Przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto najlepiej ułożyć w blaszce mokrą ręką. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki (najlepiej w całości).
Kruszonka
250 gram mąki
170 gram cukru
130 gram masła
Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach tak żeby miała konsystencję grubszej bułki tartej. Taką kruszonką posypać owoce.
Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz