poniedziałek, 23 maja 2016

Brzoskwiniowiec

Upał się zrobił za oknem z dnia na dzień i są pewnie tacy, których to cieszy ;-)  najlepszym deserem przy takiej pogodzie będą lody, ale ponieważ zbliża się dzień mamy więc wypada upiec jakieś pyszne ciasto. Polecam Wam ciasto przy którym piekarnik grzeje tylko około pół godziny to chyba dacie radę pomimo upałów ;-)

Składniki na biszkopt
350 gram mąki
230 gram cukru
 4 jajka
dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartych jajek dodać 4 łyżki wody na to wsypać mąkę i proszek i dopiero ponownie zamieszać. Zdradzam Wam teraz tajemny przepis mojej mamy na biszkopt, który zawsze się udaje, ale myślę że skoro to dla mam to mi wybaczy ;-) Sposób z wodą jest przestrzegany w naszej rodzinie i biszkopty się zawsze udają. Ciasto na biszkopt przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blachy i piec w 180 stopniach około 30-35 minut.

Składniki na masę
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
1 galaretka brzoskwiniowa i 1 galaretka pomarańczowa (mogą być dwie brzoskwiniowe ale pomarańczowa daje ładniejszy kolor)
125 gram margaryny do pieczenia
2 szklanki wody

Do garnka wlać 1,5 szklanki wody i sok z puszki brzoskwiń. W pozostałej wodzie wymieszać oba budynie. Wodę z sokiem zagotować do gotującej się wody wlać rozmieszane budynie. Zagotować, wsypać obie galaretki i dodać margarynę. Zamieszać do rozpuszczenia margaryny. Wyłączyć i ostudzić. Brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę i dodać do przestudzonej masy budyniowej.

Upieczony biszkopt przekroić na dwie części. Obie lekko nasączyć. Na spód wyłożyć masę i przykryć drugą częścią. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz