piątek, 13 maja 2016

Pulpety z kaszy jaglanej

O tej porze roku proponuje Wam żebyście zrezygnowali z kotletów schabowych na obiad, a zrobili sobie pulpety w sosie. Ale nie takie zwykłe mięsne tylko wyjątkowe zdrowe i pyszne z kaszy jaglanej. Spróbujcie i posmakujcie.





Składniki
150 gram kaszy jaglanej
10 pieczarek
0,5 kostki sera feta
1 jajko
4-5 ząbków czosnku
5 pomidorów ewentualnie puszka pomidorów
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,papryka
olej

Kaszę przepłukać na sicie i zalać wodą ok centymetr nad poziomem kaszy. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Ugotowaną kaszę przestudzić. Pieczarki drobno posiekać i przesmażyć. Połączyć ze sobą kaszę, pieczarki, jajko i ser feta pokrojony w kostkę. Wymieszać i uformować pulpety.
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodać sparzone i obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory. Całość podlać wrzącą wodą lub bulionem warzywnym.  Dodać koncentrat pomidorowy i gotować kilka minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Do gotującego sosu włożyć pulpety i gotować na małym ogniu około 10-15 minut.


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz