sobota, 19 września 2015

Pokusa bo kusi swoją słodkością

To ciasto jest tak długo w naszej rodzinie, że czuje się jakbym znała je od dziecka. To wypiek dla osób, które lubią słodkie ciasta, wszystko przez budyniową masę i dodatek słodkiej bezy. Słodycz ciasta przełamana jest dżemem z czarnej porzeczki . Pycha polecam.

Biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody

Jajka dobrze utrzeć z cukrem. Do utartych jajek z cukrem dodać wodę, na to wsypać mąkę i proszę i dopiero wtedy całość wymieszać. Ciasto przelać do blachy i piec w 180 stopniach ok 30-40 minut. Upieczony biszkopt zostawić do wystudzenia.

Masa budyniowa
4 żółtka
3 szklanki mleka
3 budynie śmietankowe
325 gram masła
3/4 szklanki drobnego cukru

W jednej szklance mleka rozpuścić budynie dwie pozostałe zagotować. Do zagotowanego mleka wlać rozpuszczony budyń i ugotować. Budynie będą bardzo gęste. Do gorącego budyniu dodać cztery żółtka i zmiksować. Wystudzić. Utrzeć masło, dodawać cukier nadal ucierając. Do tak utartego masła z cukrem dodawać partiami wystudzony budyń i ucierać na puszystą masę.

Beza kokosowa
4 białka
1 szklanka cukru
100 gram wiórek kokosowych

Dodatkowo
1 duży dżem z czarnej porzeczki przetarty przez sitko (chyba, że komuś nie przeszkadzają małe pesteczki z cieście)

Z białek ubijać pianę stopniowo dodając cukier. Do bardzo sztywnej piany dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Beze włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.

Biszkopt przeciąć na pół, dobrze jest obie części nasączyć. Pierwszy blat posmarować sporą ilością dżemu, na dżemie rozsmarować połowę masy budyniowej. Przykryć to drugim blatem biszkoptowym, na nim też rozsmarować dżem i masę budyniową. na wierzchu położyć bezę kokosową.

Polewa czekoladowa do polania bezy
3 łyżki wrzątku
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
100 gram masla

Do wrzącej wody dodać cukier puder, wymieszać żeby się rozpuścił. Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Całość zdjąć z ognia i dosypać przesiane kakao. Dokładnie wymieszać. 
Tak przygotowaną polewą polać bezę kokosową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz