środa, 2 września 2015

Pyszne i zdrowe ciasteczka z czekoladą i żurawiną

Ciężko jest wrócić do szkoły po takich słonecznych wakacjach, dlatego trzeba upiec coś pysznego na drugie śniadanie ;-)
Ciasteczka z czekoladą i/lub żurawiną

Składniki
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
200 gram masła
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady i/lub 1,5 szklanki żurawiny.
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Wymieszać ze sobą mąkę, cukier i proszek. Dodać jajka i ekstrakt z wanilii. Na końcu dodać pokrojone w cząstki masło. Ciasto po dodaniu masła zagnieść na stolnicy. Do tak przygotowanego ciasta dodać pokrojoną czekoladę i dość szybko ją zagnieść z ciastem. Szybko bo czekolada zacznie się topić. Dla tych, którzy wolą ciastka mniej słodkie czekoladę można zastąpić żurawiną lub dodać pół na pół czekoladę i żurawinę.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na półtora do dwóch godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto i formować okrągłe ciasteczka.Trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Układać w dość dużych odstępach bo ciasteczka rosną.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz