niedziela, 1 lipca 2018

Młoda fasolka nie tylko z bułką tartą

Sezon warzywno owocowy zaczął się już chyba na dobre dlatego wrzucam Wam dzisiaj przepis na młodą fasolkę. Przygotowanie jej jest banalne proste, a smakuje obłędnie. Przynajmniej nam, ale może komuś też jeszcze posmakuje w takiej wersji. Spróbujcie :-) jest to też pomysł na bardzo szybki obiad.



Składniki
800 gram fasolki szparagowej
Duży pęczek młodej marchewki
Czosnek wedle uznania ja daję sporą główkę
Pęczek koperku
Ok 100 gram masła, sól

Po składnikach już widać, że to samo zdrowie ;-)
Fasolkę umyć i oczyścić z końcówek. Ja zostawiam w całości nie dzielę jej na mniejsze części. Marchewkę umyć i pokroić na dwie trzy części. Zależy od jej wielkości. Fasolę i marchew włożyć do garnka wsypać łyżkę soli, nalać wodę i postawić do gotowania. Można ją też gotować w parowarze, ale jak robię z takiej ilości fasoli to wolę tradycyjnie w garnku. Jak fasola jest już lekko miękka (musi być taka jak najbardziej nam smakuje, jedni wolą twardszą inni bardziej miękką) odcedzić na sicie. Na patelni roztopić masło i przełożyć do niej fasolę z marchewką. Wcisnąć cały czosnek i dodać pokrojony koperek. Całość smażymy tylko kilka chwil, tak żeby fasola nabrała smaku masła i czosnku. I gotowe :-) 




 Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz