poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Wegetariański kotlet z fasoli i kaszy jaglanej

Jeszcze jedna propozycja na obiad bez mięsa. Dzisiaj fasolowy kotlet. Moim zdaniem świetnie zastąpi tradycyjny kotlet, można go podać z ryżem i surówką. Możemy go usmażyć żeby miał chrupiącą skórkę, lub dla mocno liczących kalorie upiec w piekarniku. Dzisiaj swoje upiekłam i podałam z warzywami zawinięty w tortillę. Nam smakowały, może Wam też przypadną do gustu :-)





Składniki
puszka czerwonej fasoli
100 g kaszy jaglanej
jajko
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki mąki jaglanej
pęczek natki pietruszki
po łyżeczce pieprzu ziołowego, papryki wędzonej i oregano
sól do smaku
olej

Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu pozostawić do przestudzenia (tak żeby nas nie parzyło w ręce jak będziemy wyrabiać masę).
Cebulę obrać pokroić w kostkę,zeszklić i przestudzić.
Fasolę przelać na sito i wypłukać, dodać do przestudzonej kaszy. Całość zblendować na gładką masę. Do masy fasolowej dodać wystudzoną cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek, przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać, dodać jajko i wyrabiać masę tak żeby masa stała się spójna, jeśli nie będzie zwarta dodawać po łyżce mąki. Masa na kotlety nie może się rozsypywać, bo wtedy nasze kotlety nie będą trzymały się w całości. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.
Z dobrze wyrobionej masy formujemy kotlety. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut, w połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę.



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz