wtorek, 22 maja 2018

Pieczone gołąbki z ziemniakami

Z pewnością najbardziej popularne są u nas tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem, ale czasami warto spróbować czegoś nowego. Gołąbki z ziemniaki nam bardzo posmakowały i często do nich wracamy. Jeszcze chwila i młoda kapusta będzie trochę większa to wtedy będziemy się zajadać gołąbkami w wiosennym wydaniu, z pieczarkami i ogromną ilością koperku, ale może o tym przy następnym przepisie ;-)


Składniki
główka kapusty
ok 1,5 kg ziemniaków
2-3 cebule
2 jajka
łyżka masła
sól, pieprz, majeranek do smaku
200-250 ml bulionu

Ziemniaki obieramy i gotujemy, zostawiamy do wystudzenia. Z kapusty wycinamy głąb i całą sparzamy żeby ściągnąć liście. Cebule musimy pokroić w drobną kostkę i  zeszklić na maśle.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać jajka i podsmażoną cebulę. Masę dokładnie wymieszać. Ziemniaczany farsz doprawiamy solą i pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Tak przygotowanym farszem napełniamy liście kapusty i formujemy gołąbki.
Gotowe gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem.
Całość pieczemy w 180 stopniach w zależności od wielkości gołąbków 40-60 minut.
Moim ulubionym dodatkiem do takich gołąbków jest ketchup (no dobra ketchup jest moim ulubionym dodatkiem do wszystkiego ;-) )



Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz