poniedziałek, 22 stycznia 2018

Wegetariańska a'la pieczeń do kanapek

Chcę się podzielić z Wami przepisem tylko nie wiem jak powinnam nazwać to co mam do zaproponowania. Niby nie chcę używać nazwy pieczeń ponieważ każdemu będzie się to kojarzyć z mięsem, ale na razie nie potrafię znaleźć odpowiedniejszej nazwy ;-) w każdym razie jest to alternatywa dla kanapek z kiełbasą.





Składniki
100 gram grochu łuskanego
100 gram soczewicy
50 gram mąki kukurydzianej
50 gram bułki tartej(ile zabierze)
100 ml oleju
1 marchewka i 1 pietruszka
 garść ziaren słonecznika (lub więcej chodzi o to żeby coś przyjemnie chrupało)
przyprawy do smaku - sól, pieprz, czosnek, majeranek, papryka wędzona, liść laurowy, ziele angielskie

Groch, soczewicę, marchew i pietruszkę włożyć do garnka, zalać wodą tak żeby wszystko przykryła, dodać liść laurowy i ziele angielskie.  Wszystko gotować do miękkości. Całość wystudzić i zmielić w maszynce. Do masy dodać słonecznik i wszystkie przyprawy do smaku. W czasie wyrabiania masy dolewać olej i dosypywać mąkę oraz bułkę. Masa powinna być zwarta.
Masę przełożyć do rękawa do pieczenia, można też podzielić ją na mniejsze części i formować coś na kształt kiełbasy, wtedy każdą sztukę należy włożyć do osobnego rękawa.
Piec w 150 stopniach przez około 1 godzinę.


Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz