sobota, 18 listopada 2017

Sernik kajmakowy

Za oknem jesień jakiej nie lubię... zimna, ciemna i deszczowa, to koniecznie trzeba sobie umilić jakoś taki dzień. Jak umilić to oczywiście czymś pysznie słodkim. Mam dla Was przepis na pyszny sernik kajmakowy. Musicie wiedzieć, że jest taki dobry iż nie przestaniecie na jednym kawałku, ale lojalnie uprzedzam nie jest to ciasto z kategorii fit ;-)


Składniki na ciasto
200 gram mąki
150 gram masła
50 gram cukru
2 żółtka
2 czubate łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do całości dodać żółtka oraz masło pokrojone w mniejsze kawałki. Składniki połączyć ze sobą tak żeby powstałe ciasto w konsystencji przypominało bułkę tartą. Ciastem wysypać tortownicę (25cm) lekko dociskając.

Masa serowa
1 kg sera (może być z wiaderka)
70 gram masła
120 gram cukru
4 jajka
2 łyżki mąki (może też być budyń śmietankowy)
200 gram masy kajmakowej (puszka, której użyłam miała 400 gram)

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartych jaj dodać masło i ser. Wymieszać, na końcu dosypać mąkę. Utartą masę serową podzielić na dwie równe części. Jedną część sera wymieszać z masą kajmakową. Masę serową i kajmakową naprzemiennie przelewać po równo na przygotowane ciasto np. chochelką.
Piec w 180 stopniach około 1 godziny.
Ciasto przestudzić w uchylonym piekarniku. Resztę masy kajmakowej podgrzać w kąpieli wodnej, będzie się łatwiej rozprowadzała na cieście.Tak podgrzaną masę rozprowadzić równomiernie na wierzchu sernika.







Smacznego :-)




2 komentarze: