sobota, 11 listopada 2017

Cukinia raz jeszcze - wegetariański kotlet

Wiem dzisiaj pewnie większość z nas zajada się gęsiną, a  na deser będą pyszne rogale z białym makiem. Pewnie będzie pysznie, ale to na blogu już było dlatego będzie trochę świeżości. Za oknem zimno ciemno znowu wieje (tym razem chyba Marcin), to poczułam potrzebę na jakieś kolorowe jedzenie. Dlatego dzisiaj proponuję kotlety z cukinią. Cukinia jest super warzywem, które sprawdza się w każdym posiłku. Spróbujcie.





Składniki
ok 500 gram cukinii
100 gram kaszy jaglanej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki ziaren słonecznika
spory pęczek koperku
bułka tarta w zależności od potrzeb
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku


Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, jeśli mamy dużą cukinię to lepiej wyciąć gniazda nasienne. Startą cukinię pozostawić na sicie i dać jej czas żeby odciekła. Im więcej soku z cukinii odciśniemy tym mniej bułki tartej będziemy potrzebowali.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z ugotowaną kaszą. Do masy dodać uprażony na suchej patelni słonecznik i posiekany koperek. Do farszu dodać wszystkie przyprawy do smaku. Na końcu dodawać olej i dosypywać bułkę tartą robić to z wyczuciem tylko tyle ile potrzeba żeby masa na kotlety dobrze się formowała. Z masy formować kotlety. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut w zależności od wielkości, można też kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Kotlety po wystudzeniu świetnie sprawdzają się w kanapkach.







 Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz