Składniki
ok 500 gram cukinii
100 gram kaszy jaglanej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki ziaren słonecznika
spory pęczek koperku
bułka tarta w zależności od potrzeb
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, jeśli mamy dużą cukinię to lepiej wyciąć gniazda nasienne. Startą cukinię pozostawić na sicie i dać jej czas żeby odciekła. Im więcej soku z cukinii odciśniemy tym mniej bułki tartej będziemy potrzebowali.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z ugotowaną kaszą. Do masy dodać uprażony na suchej patelni słonecznik i posiekany koperek. Do farszu dodać wszystkie przyprawy do smaku. Na końcu dodawać olej i dosypywać bułkę tartą robić to z wyczuciem tylko tyle ile potrzeba żeby masa na kotlety dobrze się formowała. Z masy formować kotlety. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut w zależności od wielkości, można też kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Kotlety po wystudzeniu świetnie sprawdzają się w kanapkach.
Smacznego :-)
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, jeśli mamy dużą cukinię to lepiej wyciąć gniazda nasienne. Startą cukinię pozostawić na sicie i dać jej czas żeby odciekła. Im więcej soku z cukinii odciśniemy tym mniej bułki tartej będziemy potrzebowali.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z ugotowaną kaszą. Do masy dodać uprażony na suchej patelni słonecznik i posiekany koperek. Do farszu dodać wszystkie przyprawy do smaku. Na końcu dodawać olej i dosypywać bułkę tartą robić to z wyczuciem tylko tyle ile potrzeba żeby masa na kotlety dobrze się formowała. Z masy formować kotlety. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut w zależności od wielkości, można też kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Kotlety po wystudzeniu świetnie sprawdzają się w kanapkach.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz