niedziela, 19 lutego 2017

Pieczone pączki

Za chwilę ulubione święto wszystkich łasuchów wiem, że kalorie jedzone w tłusty czwartek nigdzie nam się nie odkładają, ale może warto spróbować odchudzić trochę nasze pączki. Nie będę próbowała Wam wmówić, że smakują dokładnie tak samo jak kupne, ale na pewno są smaczne i odchudzone. Może warto spróbować i w czwartek pozwolić sobie na więcej.



Składniki
320 gram mąki tortowej
120 ml ciepłego mleka
50 gram drożdży
1łyżka cukru
2 żółtka
20 gram masła
łyżka ekstraktu waniliowego
dżem,konfitura,powidła co kto woli
cukier puder do posypania

Wiem piszę o odchudzonych pączkach, a w przepisie podaję mąkę białą, no ale tak będzie lepiej. Chcemy upiec coś co przypomina nam pączki, a nie bułeczki drożdżowe. Drożdżówki upieczemy innym razem :-) Najpierw przygotowujemy rozczyn, rozkruszyć drożdże i wymieszać z cukrem. Dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
Rozpuścić masło, przestudzić. Do miski z wyrośniętymi drożdżami dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę i dodać wanilię. Całość energicznie wyrabiać przez kilka minut. To jest najgorsza część naszej pracy bo ciasto jest bardzo klejące, ale im dłużej je wyrabiamy tym pączki będą delikatniejsze. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze kilka minut. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce żeby spokojnie rosło. Zostawić je na około godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę, musimy lekko podsypać mąką bo ciasto będzie się kleić. Ciasto delikatnie rozwałkować albo możemy je delikatnie rozpłaszczyć bez użycia wałka. Za pomocą szklanki wyciąć kółka na środku każdego położyć dżem. Skleić dokładnie brzegi starając się zachować kształt pączka. Gotowe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie pączki piec w 180 stopniach przez 15-18 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem, można też zamiast pudru zrobić lukier.



Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Kocham takie pączki z pieca. Według mnie smakują o niebo lepiej.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust :-)

    OdpowiedzUsuń