niedziela, 22 stycznia 2017

Dietetyczny smalec

Od razu na początku spieszę donieść, że nie ma pomyłki w tytule :-) tak, tak smalec też może być dietetyczny musi być tylko zrobiony z fasoli. Prostota jego wykonania myślę, że jest dodatkowym atutem. Ja szczerze polecam, może Wam też posmakuje taki zamiennik.



Składniki
1 puszka białej fasoli
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
spora garść majeranku
sól, pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia wcisnąć czosnek. Fasolę odcedzić i zblendować na gładką masę. Do fasoli dodać cebulę z czosnkiem i majeranek. Całość przyprawić do smaku. Tak przygotowany smalec wstawić do lodówki żeby całość dobrze zastygła i swoją konsystencją przypominała prawdziwy smalczyk. W bardziej czasochłonnej wersji można ugotować fasolę i takiej użyć do przygotowania smalcu.




Smacznego :-)

2 komentarze: