sobota, 14 stycznia 2017

Jaglane smarowidło do chleba

Dzisiaj kolejna propozycja dla tych, którzy już nie chcą kanapki z szynką. Ja jestem fanką kaszy jaglanej i czasami myślę, że dodaje ją do wszystkiego, ale spróbujcie może Wam też posmakuje w takim wydaniu.



Składniki
100 gram kaszy jaglanej
1 spora marchewka
2 pomidory
1 szalotka
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, papryka do smaku
Olej do smażenia

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać startą marchew i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusić do miękkości warzyw. Do miękkich warzyw dodać ugotowaną kaszę i przecier pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Po wystudzeniu świetnie się sprawdza jako smarowidło do chleba.





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz