sobota, 5 listopada 2016

Dyniowe puree

Halloween już za nami więc możemy dynie spożytkować w inny sposób. Póki sezon dyniowy jeszcze trwa przygotujcie sobie zapas dyniowego puree. Łatwe w przyrządzeniu łatwe w przechowaniu, a ja na pewno czasami zamieszczę jakiś przepis z użyciem dyni ;-) 



Składniki
1 ładna dynia

Dynię umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Najlepiej w plastry. Plastry ułożyć na blaszce i przykryć folią. Tak przygotowaną dynię piec w 180 stopniach około godziny. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy dynia jest już całkiem miękka. Ostudzoną dynię obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną dynię zblendować na gładką masę. Pure dyniowe można przechować w lodówce do tygodnia, najlepiej podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz