sobota, 29 października 2016

Rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym


Nadchodzi okres, w którym pewnie zatęsknimy za ciepłym słonecznym latem, lata wrócić nie mogę, ale mogę dać Wam przepis na rozgrzewającą zupę :-) Zupa jest pyszna, sycąca, a przy tym robi się ją naprawdę szybko. Spróbujcie.





Składniki
500 gram mięsa mielonego (u mnie z szynki)
3-4 ziemniaki
puszka fasoli czerwonej
puszka fasoli czarnej
200 gram pieczarek
2 puszki pomidorów krojonych
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
przeprawy : sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, chili, kmin rzymski
olej do smażenia
tarty ser mozzarella (opcjonalnie)

Na odrobinie oleju przesmażam pokrojoną cebulę i mięso, całość przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem. Dodaje obie puszki pomidorów i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do zupy dokładam obrane i pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki. Zupę gotuję kilka minut. W tym czasie pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plasterki. Do gotującej się zupy dołożyć pokrojone pieczarki.Gotować tylko kilka minut żeby pieczarki pozostały chrupkie. Na końcu dodać obie fasole. Fasoli nie odcedzać tylko dodać razem z zalewą z puszki. Całość doprawić do smaku. Zupa powinna być na ostro. Przed podaniem zupę można posypać starym serem mozzarella.



Smacznego :-)

1 komentarz: