sobota, 15 października 2016

Buraczane dietetyczne kotlety

Jutro niedziela więc postanowiłam ustrzec wszystkich przed tradycyjnym schabowym na obiad i wrzucam Wam przepis na kotlety z buraka. Spróbujcie dla odmiany kotletów bez mięsa :-)



Składniki
2 średniej wielkości buraki
100 gram kaszy jaglanej
1 cebula
100 ml oleju
2-3 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki ziaren słonecznika
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować przez około 20 minut.
Buraka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Buraka i cebulę wymieszać z ugotowaną kaszą. Do masy buraczanej dodać uprażony na suchej patelni słonecznik i posiekaną natkę. Do farszu wcisnąć czosnek i dosypać wszystkie przyprawy do smaku. Na końcu wlać olej i dosypać bułkę tartą. Z masy formować kotlety. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut w zależności od wielkości.



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz