Składniki na ciasto
250 gram mąki
100 gram cukru
0,5 kostki margaryny
2 żółtka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zrobić ciasto o konsystencji bułki tartej. Formę o wymiarach 23x39 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto przesypać do blaszki i lekko przyklepać. Odstawić.
Składniki na masę serową
1 kg sera (może być z wiaderka)
150 gram cukru pudru
4 jajka
330 gram śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
200 gram czekolady gorzkiej
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok 450 gram wiśni (jeśli mrożone to wcześniej rozmrozić i odsączyć, sprawdzą się też wiśnie z kompotu, tylko też wcześniej odsączyć na sicie)
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Do utartego sera dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Do sera z jajkami dodać śmietanę, mąkę i ekstrakt waniliowy - wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Do gotowej masy serowej dodać odsączone wiśnie i wymieszać. Całość wylać na gotowe ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Wierzch musi być ścięty, ciasto zostawić w piekarniku do lekkiego przestudzenia, a jak całkiem wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :-)
gratulacje! pozdrawiam!rysiaa
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńProszę podać wymiary blaszki.
OdpowiedzUsuńJuż uzupełnione :-)
OdpowiedzUsuń