sobota, 27 sierpnia 2016

Pasztet z ciecierzycy

Dzisiaj propozycja dla tych, którzy szukają jakiejś odmiany w kuchni, przecież kiedyś każda kanapka z szynką się znudzi ;-) Wiem, że przygotowanie zajmie Wam trochę czasu, ale gwarantuje, że jak spróbujecie to będziecie do niego wracać.


Składniki
2 puszki ciecierzycy
150 gram grochu łuskanego w połówkach
90 gram kaszy kukurydzianej
1 pietruszka
2-3 marchewki
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka (nie jest konieczna)
sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia

Marchewkę i pietruszkę zalać wodą (około 2 cm powyżej warzyw), posolić dodać ziele, liść laurowy i zagotować. Kiedy warzywa będą się gotować dodać do nich groch i gotować wszystko do miękkości 15-20 minut.  Na końcu dosypać kaszę kukurydzianą, zamieszać i zdjąć garnek z kuchenki. Wyjąć przyprawy, a całość pozostawić w garnku, kasza spęcznieje i zrobi nam się gęsta papka. Do miski wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać do niej zawartość garnka. Cebulę i czosnek lekko podsmażyć i również dodać do miski. Całość zblendować i przyprawić do smaku.Na końcu dodać pokrojoną z drobną kostkę czerwoną paprykę.
Masę przełożyć do keksówki, piec w 180 stopniach około 50 minut.


Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz