sobota, 10 września 2016

Najlepsze czekoladowe ciasto z cukinii

Dzisiaj proponuje Wam przepyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem jest cukinia. Ciasto jest mocno czekoladowe, ciężkie, wilgotne i gwarantuje, że nikt się nie zorientuje z czego zostało upieczone, a że mamy jesień cukinia dojrzała to proponuje spróbować.

Składniki
ok 500 gram cukinii
80 gram cukru brązowego
80 gram mąki pełne ziarno
4 czubate łyżki kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
ok 100 gram masła klarowanego
8 kostek gorzkiej czekolady (potrzebna będzie cała tabliczka)

Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Cukinie obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do cukinii dodać jajko, masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, dodać wszystkie suche składniki mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Do wymieszanego ciasta dodać posiekaną czekoladę.
Ciasto będzie dość gęste, przełożyć je do tortownicy (24cm).
Piec w 180 stopniach około 45 minut.
Kiedy ciasto przestygnie rozpuścić w kąpieli wodnej pozostałą czekoladę i rozsmarować ją na cieście.



 Smacznego :-)


2 komentarze: