poniedziałek, 14 marca 2016

Schab gotowany w mleku

Dzisiaj wpis dla tych, którzy już planują co przygotują na Wielkanoc, która zbliża się wielkimi krokami. Ani się obejrzymy i wylądujemy w kuchni na długie godziny i nie ma sensu okłamywać samych siebie, że nie poddam się presji otoczenia i na pewno nie będę robić tony jedzenia. Akurat :-) już to widzę jak się udaje, ja nawet mam wrażenie, że im więcej się zarzekam tym więcej się narobię.






Składniki
1,5 kilograma schabu
1 litr mleka
po 2-3 łyżki oleju i masła
2-3 gałązki rozmarynu
4-5 goździków
4 ząbki czosnku
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Schab oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i dodać olej obsmażyć na tym schab z każdej strony aż będzie rumiany. Tak obsmażony schab zdjąć z patelni.
W garnku zagotować mleko z rozgniecionym czosnkiem. Dodać rozmaryn, gałkę i goździki. Do wrzącego mleka włożyć schab, można go jeszcze raz oprószyć solą i pieprzem.
Schab gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 1,5 - 2 godziny.
Gotowy schab może być jako wędlina do chleba lub jako obiad. Jeśli wędlina to wyjąć z mleka i zostawić do wystudzenia. Jeśli obiad to wyjąć schab z mleka i odłożyć w ciepłe miejsce. Mleko odparować aż zgęstnieje, doprawić do smaku. Taki sos przed podaniem do mięsa przecedzić przez sitko.





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz