niedziela, 22 listopada 2015

Soczysta karkówa z marchewką

Dni kiedy jemy tzw. czerwone mięso mogę chyba policzyć na palcach jednej ręki, bo większość naszych obiadów to drób i to głównie gotowany na parze, ale czasami nawet ja szaleje. Moje szaleństwo przybiera różne formy, a dzisiaj przybrało formę karkówki ;-) Przepis jest banalnie prosty, a naprawdę wart polecenia.



Składniki
4 plastry karkówi
2-3 cebule
2-3 marchewki
duży jogurt naturalny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz
opcjonalnie żółty ser

Plastry karkówki lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka, a marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na każdy plaster mięsa położyć garść cebuli i garść marchewki. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem. Całość wylać na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny. To dość długo ale po tym czasie karkówka rozpływa się w ustach i nie znajdziecie w niej ani odrobiny tłuszczu. Jeśli ktoś lubi to przed końcem pieczenia można posypać startym serem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz