poniedziałek, 16 listopada 2015

Wioska Świętego Mikołaja

Czasami lubię coś upiec bardziej do oglądania niż do jedzenia, oczywiście nie znaczy, że piekę coś co jest niezjadliwe ;-) jest to mimo wszystko naprawdę smaczne, ale piekę to z zamiarem cieszenia oka i tworzenia w domu dekoracji :-)



Składniki
500 gram mąki
200 gram cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
400 ml mleka
2 łyżeczki aromatu waniliowego
4 jajka
kostka rozpuszczonego masła

Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Jaja utrzeć z cukrem, powoli dodawać mleko i aromat. Stale mieszać i dodawać porcjami rozpuszczone masło. Masło dodawać porcjami żeby jajka się nie ścięły. Na końcu dodawać porcjami mąkę i nie mieszać już zbyt długo tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość płynne.
Piec do suchego patyczka ok 20-25 minut w 200 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz