sobota, 16 lutego 2019

Ciecierzyca na słodko

Powiem szczerze, że dużo wody upłynęło zanim odważyłam się spróbować ciecierzycy w słodkim wydaniu, bardzo długo ciecierzyca kojarzyła mi się z dodatkiem do dań jednogarnkowych czy z falafelem (który uwielbiam, chyba trzeba wreszcie podzielić się moim ulubionym przepisem, no ale to następnym razem). Dzisiaj słodkie podejście, czyli ciastka z ciecierzycy. Może Wam też posmakują.



Składniki
1 puszka ciecierzycy (400 g)
3 czubate łyżki masła orzechowego
cukier do smaku około 3 łyżki (ja dodaje ksylitol)
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g posiekanej gorzkiej czekolady (jeśli wolicie bardziej słodkie możecie dodać czekoladę mleczną)


Ciecierzycę przelać na sitko i bardzo dobrze wypłukać, potem pozostawić na sicie na kilkanaście minut żeby dobrze obciekła. Całą ciecierzycę zblendować na jednolitą masę. Do masy z ciecierzycy dodać resztę składników i całość wymieszać. Z masy formować ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w 200 stopniach około 30 minut. Ciastka musimy piec tyle żeby były chrupiące, jeśli będą się piekły zbyt krótko będą miękkie. Miękkie też dobre, ale chrupiące lepsze ;-) jeśli zostaną na następny dzień to trzeba je włożyć do szczelnego pojemnika, bo zawilgotnieją i zrobią się miękkie.




Smacznego :-)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz