Jestem fanką buraków i mogę je jeść zawsze i w każdej ilości. Mój mąż za to ma podobne objawy jeśli chodzi o kaszę gryczaną, więc żeby to pogodzić robię nam często sałatkę z kaszy z burakami. Polecam Wam, koniecznie spróbujcie.
Składniki
100 g kaszy gryczanej
2-3 buraki zależy od wielkości (i od tego jak bardzo je lubicie ;-) )
ok 100 g sera feta
2 ząbki czosnku
pęczek koperku i szczypiorku
Sos
100 ml oliwy z oliwek lub oleju
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinie. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Ser feta także pokroić w kostkę podobnej wielkości co buraki.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w dodatkiem rozgniecionego czosnku, jeśli mamy bulion warzywny to możemy w nim ugotować kaszę. Możemy też gotując kaszę do obiadu ugotować jeden woreczek dodatkowo i wykorzystać do sałatki. Kaszę po ugotowaniu wymieszać widelcem, bo zależy nam żeby kasza pozostała sypka.
Wystudzoną kaszę wymieszać z serem i burakami. Do tak przygotowanej sałatki dodać posiekany koperek i szczypiorek.
Do musztardy wlewać po trochę oliwę i cały czas mieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać gotową sałatkę.
Smacznego :-)
Składniki
100 g kaszy gryczanej
2-3 buraki zależy od wielkości (i od tego jak bardzo je lubicie ;-) )
ok 100 g sera feta
2 ząbki czosnku
pęczek koperku i szczypiorku
Sos
100 ml oliwy z oliwek lub oleju
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinie. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Ser feta także pokroić w kostkę podobnej wielkości co buraki.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w dodatkiem rozgniecionego czosnku, jeśli mamy bulion warzywny to możemy w nim ugotować kaszę. Możemy też gotując kaszę do obiadu ugotować jeden woreczek dodatkowo i wykorzystać do sałatki. Kaszę po ugotowaniu wymieszać widelcem, bo zależy nam żeby kasza pozostała sypka.
Wystudzoną kaszę wymieszać z serem i burakami. Do tak przygotowanej sałatki dodać posiekany koperek i szczypiorek.
Do musztardy wlewać po trochę oliwę i cały czas mieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać gotową sałatkę.
Smacznego :-)
Piękne zdjęcia, aż chce się jeść :-)
OdpowiedzUsuń