Wiem, że fasolka po bretońsku to klasyka sama w sobie i
chyba naginam klasykę proponując Wam taką fasolkę bez kiełbasy, ale może
znajdzie się ktoś kto będzie miał ochotę spróbować, kto wie może się
przekonacie do takiej wersji. Zawsze warto chociaż trochę ograniczyć mięso w
diecie, a ponieważ jesień w tym roku przyszła bardzo szybko i to niestety nie
ta piękna złota jesień to warto ugotować coś rozgrzewającego.Fasolka, którą Wam proponuje jest pożywna, sycąca mocno rozgrzewająca i moim zdaniem w niczym nie ustępuje tradycyjnej. Spróbujcie myślę, że polubicie :-)
Składniki
400 gram białej fasoli namoczonej przez noc
450-500 gram przecieru pomidorowego
5-6 łyżek koncentratu pomidorowego (zależy od Was jak bardzo
wyraźny smak lubicie)
2-3 marchewki
2-3 cebule
3-4 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
Kilka kulek ziela angielskiego
Przyprawy do smaku – papryka wędzona, kminek, majeranek,
chili, sól, pieprz
Olej do smażenia
Zlewam wodę z moczonej fasolki, zalewam świeżą wodą, dodaję
liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję ma małym ogniu do miękkości.
Cebulę i czosnek kroję w małą kostkę, całość podsmażam na
oleju.
Marchew kroję w większą kostkę lub w plasterki jak kto woli.
Pokrojoną marchewkę dodaję do cebuli z czosnkiem. Przesmażam całość. Po
ugotowaniu sama fasola mogłaby być lekko nudna , a z kawałkami marchewki to tak
jakby znaleźć w niej kawałki mięsa ;-) Do marchewki z cebulą dodaję wszystkie
przyprawy żeby się też lekko podsmażyły. Przypraw dodaję tyle żeby fasolka była
pikantna, w końcu ma nas rozgrzać w te deszczowe zimne dni. Przypraw musi być
też na tyle żeby fasolka nie była zbyt słodka od podsmażonej marchewki. Bardzo
ważną przyprawą jest wędzona papryka. Moim zdaniem ta papryka bardzo podkręca
smak potraw swoim wędzonym smakiem i dymnym aromatem i mocno zastąpi smak
mięsa.
Do całości marchewki z cebulą dodaję przecier i koncentrat
pomidorowy, chwilę podsmażam. Całość z patelni dodaję do ugotowanej fasoli.
Gotuje razem kilka minut doprawiam jeszcze do smaku, dosypuję jeszcze garść majeranku i gotowe :-)
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz