W myśl zasady pij mleko będziesz wielki polecam sernik z mlekiem, to jeden z moich ulubionych serników. To ciasto bardzo szybko się robi i zawsze wychodzi, chociaż zawsze jest inne :-) Musicie sami spróbować.
Składniki na ciasto
2 jajka
120 gram cukru
350 gram mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać margarynę i wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciasto przełożyć do formy (23x39) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Najlepiej ciasto rozprowadzić po formie mokrą ręką.
Składniki na masę serową
1 kg sera (może być z wiaderka)
4 jajka całe + 3 żółtka
200 gram cukru
2 budynie śmietankowe
120 ml oleju słonecznikowego
500 ml mleka
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem do powstania puszystej masy. Dodać ser i budynie ponownie wymieszać. Do masy dodać olej wymieszać i wlać mleko. Krótko zmiksować. Tak przygotowany ser wylać na ciasto. Masa serowa jest bardzo płynna. Najlepiej podłożyć łyżkę pod wylewaną masę żeby nie zrobiła się dziura w cieście.
Piec w 180 stopniach około 60 minut.
Sernik zawsze wychodzi inaczej, czasami całe ciasto zostaje na spodzie, czasami robią się "górki" bo wychodzi ponad masę serową. To chyba jest w nim najlepsze, że zawsze Cię zaskoczy ;-)
Smacznego :-)
Ciekawie wygląda! Zapraszam na nowy post. Tym razem przepis na orientalnego kurczaka z dynią w sosie z nerkowców. :)
OdpowiedzUsuńSernika z mlekiem jeszcze nie próbowałam, ale prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis. Nie robiłam jeszcze takiego sernika :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spróbujecie i będzie Wam smakował tak samo jak mi :-)
OdpowiedzUsuńNajlepszy z serników. Mniam, mniam:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, w takiej wersji jak twoja jeszcze nie jadłam :] jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że się skusisz i nie pożałujesz ;-)
OdpowiedzUsuńOj ! zjadła bym taki serniczek z mleczkiem.Pycha.
OdpowiedzUsuńTez pieke taki sernik i jest wyjątkowo dobry,wiec jak najbardziej polecam.
OdpowiedzUsuń