Przyszła jesień, czas zbiorów marchewka jest teraz najlepsza więc warto zrobić typowo jesienne ciasto marchewkowe. Tak pisze, że jesienne ale wiele osób, które jadło u mnie to ciasto mówi, że bardzo przypomina świątecznego piernika. Więc na Boże Narodzenie też śmiało można je piec.
Składniki
350 gram mąki
220 gram cukru
4 jajka
320 mililitrów olej słonecznikowego
350 gram marchewki
po dwie łyżeczki proszku do pieczenia, sody i cynamonu
100 gram rodzynek
100 orzechów włoskich posiekanych
150 gram gorzkiej czekolady
Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartych jajek z cukrem stopniowo dodawać na zmianę mąkę i olej. Do wymieszanego ciasta dodać marchewkę, zamieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Na końcu dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Do tak przygotowanego ciasta dodać rodzynki i orzechy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tarką formy (39x23).
Piec w 180 stopniach około 40 minut.
Na upieczonym cieście rozsmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Smacznego :-)
Pycha, bardzo lubię aromatyczne, wilgotne ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńAle bym teraz zjadła takie ciacho. Pychotka:-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz upiec :-)
OdpowiedzUsuń