Składniki
4-5 sztuk surowej białej kiełbasy
200 mililitrów śmietany 18%
pół cebuli
jedna starta marchewka
mały słoiczek chrzanu
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Białą kiełbasę umyć i zalać ok. 4 litrami wody, dodać startą marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę, dodać też wszystkie przyprawy. Wstawić do zagotowania. Po zagotowaniu gotować kiełbasę około 20 minut po tym czasie wyciągnąć i przestudzić. Do gotującej się zupy dodać zahartowaną śmietanę oraz słoiczek chrzanu. Wymieszać i zagotować. Ilość chrzanu zależy od tego jak ostrą zupę chcemy mieć.
Przestudzoną kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Możemy też kiełbasę po pokrojeniu w plasterki podsmażyć na złoty kolor jeśli lubimy żeby nam w zupie coś chrupnęło. Zupę tą możemy też podawać z jajkiem na twardo.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz